Kalács készítés Húsvétra
Hozzávalók:
500 g finomliszt (szitálva)
175 ml tej
15 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1,5 g só
1 cs. instant élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
Tészta elkészítés:
A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, jól összekeverjük majd a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe
levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk, utána gombócokat formázunk belőlük és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát, ezt követően a rudakat kisodorjuk, megfonjuk a tésztát, kalács formát adunk neki, majd még kb. 15-20 percig ismét pihentetjük, utána tojás sárgájával + egy kanál tejjel lekenjük és 25 perc alatt megsütjük.
Kalács fonás menete:
A tésztát kimérjük és nyolc egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és kb. 20 percig letakarva pihentetjük, utána először három egyforma hússzú rudakat formázunk belőlük.
Olyan hosszú legyen a rúd, hogy egy kerek kalácshoz elég legyen vagy kétszer három rudat formázunk, ha kevés lenne a kerek kalácshoz a tészta.
A rudakat ugy formázzuk, hogy belülről kívülre sodorjuk a tésztát liszt nélkül. Fontos, hogy lisztet ne tegyünk a tészta alá, mert akkor nem tudjuk rendesen kisodorni! Összeillesztjük a három közepesen vastag rud végét és elkezdjük fonni. Mindíg középre kerül a tészta fonás közben.
Lazán kell fonni a tésztát, mert kelesztés, pihentetés közben megduzzad. Amikor megfonjuk a kalácstésztát utána kerek kalácsformát készítünk, majd a kerek kalács közepébe kereszt alakban helyezzük el a három fonatos tésztát. A kimaradt tészta mennyiségből 3 db rózsát készítünk és rátesszük középen a kalács tetejére.
Rózsa készítése:
Kinyújtjuk a megmaradt tésztát, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és minden rózsához 2-2 db kerek tésztát kettévágunk, félig egymásra illesztjük a tészta darabokat és feltekerjük, majd megigazgatjuk a tetejét, hogy szép rózsa legyen belőle. Ezután még pihentetjük a megformázott kalácsot kb. 15-20 percig, majd tojás sárgájával + egy kevés tejjel lekenjük, és 25 perc
alatt megsütjük.