Leveles pogácsa sütése (nagyon finom lett)
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 dl tejföl (kivenni a hütőből kb. 1 órával felhasználás előtt)
2 csapott evőkanál só
3 tojás sárgája
1 ek. cukor
4 dl tej
5 dkg margarin
2 dkg élesztő + 1 kk. cukor a felfuttatáshoz
Tésztára reszelni:
23,5 dkg fagyos margarin
Tetejére:
1 tojás sárgája + 1 kk. tej
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk tejjel és cukorral, majd először a finomlisztet megszitáljuk, utána beletesszük a réteslisztet is, a száraz, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát, és kb. 60-90 percig kelesztjük. A kelesztés után vékonyra kinyújtom, pici darabokra vágom a
margarint és ráteszem a kinyújtott és négyzetre vágott tészta darabokra. A tésztát 9 db négyzetre bevágom, de nem teljesen vágom széjjel, csak bevagdosom úgy, hogy a közepén egy kereszt alakja látszik és hajtogatni kezdem. Először a jobb szélső, utána a bal alsó tésztát hajtom be,
majd a bal szélső és jobb alsó tésztát ráhajtom, utána az alsó felső tésztát, majd a két szélső tésztát hajtom egymásra. Lásd a képet is ami a képes dokumentum részen van! 10 perc elteltével újra kinyújtottam és hajtogattam.
Ezt a hajtogatást 3x megcsinálom, de margarint csak egyszer teszek rá, legelőször.
Ezután másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam, a tetejét bevagdostam, lekentem tojással, és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Vigyázni kell, hogy a szaggatásnál ne legyen a pogácsa széle tojásos, különben összeragadnak a levelek.
A tepsiben szorosan egymás mellé kell rakni a pogácsákat, akkor magasra nőnek és nem dőlnek oldalra. Előmelegített sütőben az első adagot 30 perc alatt megsütöm, a többit 25-20 perc alatt sütöm meg.
Hideg sütőbe is bele lehet rakni, úgy is, hogy előző nap elkészítem, hűtőbe rakom és reggel csak tojással lekenem. Ekkor kb. 30-35 perc a sütési idő.