Szilvalekváros papucs sütése
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
1-1 kiskanál szilvalekvár
Alaptészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez,
majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás
után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Szilvalekváros papucs készítése:
A tésztát négyzet alakúra kinyújtjuk, kockákra vágjuk és minden kockába 1-1 kiskanál szilvalekvárt teszünk, majd a tésztát kétfelől ráhajtjuk a lekvárra, utána tojással lekenjük és pihentetjük kb. 20 percig. Pihentetés után ismét lekenjük tojással, majd a sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Jó tanácsok:
Minden hozzávaló langyos legyen (margarin, tojás, tej, stb.) másképp nem kel meg rendesen a tészta! Meleg helyen kelesszük meg a tésztát! A lisztet minden alkalommal szitáljuk meg!