Lekváros kalács torta
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
4-5 ek. baracklekvár
Tészta elkészítés:
A lisztet, sót és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, és jól összekeverjük. A liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Formázás menete:
A kelt tésztából három egyenlő nagy kerek részt kivágunk egy kerek sütőforma lapja mentén. A kerek tészta alsó részébe halmozzuk a lekvárt majd a másik kerek lapot a tetejére tesszük, arra is kenünk lekvárt, majd a harmadik lapot is rátesszük. A közepébe egy kisebb edényt teszünk és átlósan először négy vágást ejtünk rajta, majd a szemmértéket követve egyforma vágásokat ejtünk, összesen 16 db vágás lesz a tésztán. Egyet-egyet csavarunk a bevágott tésztákon és a tetejére levél valamint rózsa formát teszünk. A rózsát kerek kiszúróval készítjük, félig egymásra tesszük
a kiszúrt tésztát, lekvárt teszünk bele, kettévágjuk, összetekerjük és kész a rózsa. A levelekhez kivágjuk a tésztát, késsel mintát rajzolunk bele és a kalács tetejére tesszük. 1 tojássárgája + 1,5 ek. tej keverékével lekenjük a kalácsot, majd 40 perc alatt megsütjük.
Jó tanácsok:
Minden hozzávaló langyos legyen (margarin, tojás, tej, stb.) másképp nem kel meg rendesen a tészta! Meleg helyen kelesszük meg a tésztát! A lisztet minden alkalommal szitáljuk meg!