Epres sajttorta készítése
Piskóta tésztához:
4 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál kristálycukor
4 db tojás
1/2 tk. szódabikarbóna
Krémhez:
2 doboz habtejszín (hulala)
2 cs. habfixáló
4 evőkanál porcukor
500 g mascarpone (2 doboz)
1 csomag Vaníliás cukor
3-4 ek. eperszörp
A torta tetejére eper zselé:
300 g (30 dkg) eper
2 ek víz
2 ek Korona befőző cukor
2 ek. víz
5 g zselatin
Díszítés:
40 dkg eper + 30 dkg az eperzselének
1 doboz Hulala tejszínhab
1 cs. habfixáló
Elkészítés:
1
Piskóta:
A tojásokat ketté választom. A fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral habosra felverem. Majd hozzáadom a lisztet és a szódabikarbónát. Majd óvatosan hozzá keverem a tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tortaformába (26 cm) öntöm a tésztát és 180°C-os sütőbe tűpróbáig
sütöm, majd kihűtöm. Ha kihűlt vissza rakom a tortaformába.
2
Krém:
2 doboz habtejszínt kemény habbá felverek. A mascarponét elkeverem a vaníliás cukorral és az eperszörppel. Hozzá keverem a felvert habtejszínt majd hütőbe teszem amig megcsinálom a zselét.
3
Eperzselé:
Az epret a cukorral és a vízzel egy edénybe felrakom főni. Mikor felforrt és az eper már besűrűsödött leveszem a tűzről, hagyom kicsit hülni, majd botmixerrel pépesítem, közben hozzáadom a vízben feloldott, kissé felmelegített zselatint. Kihűtőm, de még a folyós állag maradjon meg, majd egy különálló, akkora méretü edénybe öntöm mint a kerek tortasütő, és hütőbe teszem dermedni.
4.
A kihült piskóta lapot visszateszem a tortaformába, körbe rakok fél-fél eperszemet a piskóta lapra majd rákenem a sajtkrém felét, teszek bele kis eperdarabkákat, majd befedem a krém másik felével.
5.
A hütőből kiveszem a másik edényben megdermedt kerek eperzselé darabot, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt és a torta tetejére teszem, és néhány földieperrel díszítem a torta tetejét és hütőbe teszem egy éjszakára. Másnap reggel kiveszem a hütőből, körbevágom, óvatosan kiveszem
a kapcsos tortaformából, tálcára teszem és körbe díszítem egy kis habtejszínnel a torta tetejét.