Szilveszteri sós sütik (malacfej, patkó, 4 levelü lóhere)
Figyelem! A tejfölt és a tojást kivesszük előzőleg a hütőből hogy langyos legyen!
Hidegen ne használjuk fel!
Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg Ráma margarin
1 evőkanál porcukor
1 tasak instant élesztő
1 pohár 20 %-os tejföl
40 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a sót és a tejfölt
is beletesszük, összekeverjük. A liszt közepére krátert készítünk.
A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját,
a porcukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad,
melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd nagyobb és kisebb kerek formákat szaggatunk. A nagyobb lesz a malac feje, a kisebbekből lesz az orra és a fülei. Az orrát saslik pálcával megszurkáljuk és a szemének is készitünk lyukat. Kis sziveket szaggatunk, abból lesz a 4 levelü lóhere. A patkókat egy nagy kerek formával és annak közepén egy kisebb koronggal szúrjuk ki, saslik pálcával lyukakat készítünk. Végül az egészet tojással megkenjük és megsütjük előmelegített sütőben.
Az első adag 25 perc alatt sült meg, a többi 20 perc alatt készült el.
A kelt tésztát nem nyújtjuk túlságosan vékonyra, inkább vastagabb maradjon, akkor
lesznek szép, dundi malacfejek.
Összesen: 19 db malacfej, 15 db szerencse patkó, 15 db 4 levelű lóhere és
10 db pici pogácsa lett ebből a tészta mennyiségből.