Linzer sütik különböző alakban (megcsináltam, nagyon finom lett)
hozzávalók:
50 dkg finomliszt
20 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
25 dkg Rama margarin
3 ek. tejföl 20 %-os
1 kávéskanál szódabikarbóna
Kb.15-20 dkg sárgabaracklekvár (amennyit a tészta megkíván) a kész sütik megtöltéséhez)
tetejére:
1 tojás fehérje
10 dkg porcukor
1 kiskanál citromlé
pár csepp piros és kék ételfesték
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk egy tálban, utána folpackba csomagolva fél óráig
hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Ezután kiszúrjuk a különböző mintákat. Ezután tojással megkenjük a lyukas korongokat: virágos, szives közepű alakokat, majd előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Még melegen (de nem forrón) baracklekvárral megkenjük a sütiket, csillagokat, korongokat (a lyukas részt) pedig egyesével rárakosgatjuk a lekváros sütik tetejére.
A többi tészta masszából kerek korongokat szúrtam ki, melyek tetejére pillangó és madár alakokat tettem, ezeket tojással megkentem, összesütöttem, majd amikor megsültek és kihültek, akkor cukormázzal is bevontam.
Cukormáz készítése: Először jól összekevertem a tojásfehérjét a porcukorral, citromlével, majd robotgéppel is jól összedolgoztam. Három részre osztottam a masszát: az egyik részbe piros ételfestéket, a másikba kék ételfestéket tettem (csak pár csepp kell) és villával jól összekevertem, a harmadik adagot fehéren hagytam. Utána nejlon zacskóba tettem mindhárom masszát külön-külön, és lyukat vágtam rajtuk. A fehér masszához tartozó zacskón nagyobb
lyukat, a többin kisebb lyukat vágtam. Ha az alapszín a kakaós, akkor először a sütiket belemártjuk a kakaós masszába amig még a massza a tányéron van és utána azonnal fehérrel díszítjük, nem várjuk meg hogy megszáradjon az alap massza, utána fogpiszkálóval egyengetjük a mintákat. Ha az alapszín
fehér, akkor vagy belemártogatjuk először a fehér cukormasszába a sütiket, vagy nagy lyukú nejlonzacskóból díszítjük. Lehet használni a díszítéshez fogpiszkálót is, a színek széthúzásához, díszítéséhez.