Házi zsemle sütése
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl víz
2.5 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
víz a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold langyos vízbe, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és körülbelül 10 perc alatt futtasd fel, vagyis hagyd, hogy jól megemelkedjen. Addig a lisztet szitáld egy tálba, és add hozzá a sót, majd fakanállal keverd el benne az élesztős vizet. Dagaszd addig, amíg a tál oldaláról és a kezedről is könnyen leválik. Ekkor takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd kb. 1 óráig.
Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át, és formálj belőle 105 g-os gombócokat úgy, hogy a tésztát befelé simogasd többször is a két kezeddel, majd sodord meg hogy szép legyen.
Helyezd őket egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le, és így keleszd további fél órát.
A sütőt közben kapcsold be 180 fokra. Ha bemelegedett, a pihentetési idő pedig letelt, kend meg a zsemlék tetejét vízzel, és 20 perc alatt süsd őket aranybarnára.