Nagy kerek almás pite (+ 8 db pite kosárka is lett belőle)
A tésztához:
50 dkg liszt + 1 púpozott evőkanál liszt
1 csipet só
15 dkg kristály cukor
2 tojássárgája (1 a tésztába + 1 a kenéshez)
20 dkg margarin
1 kis doboz tejföl
1 cs. sütőpor
A tetejére:
1 tojás sárgája + 1 tk. tej a lekenéshez
Töltelék:
7 db közepes alma
6 ek. cukor
kevés zsemlemorzsa az aljára
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el: Az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk, lereszeljük és megpároljuk 6 ek. cukorral. Vizet nem kell önteni hozzá!! Ezután a lábast hideg vízbe tesszük igy hütjük ki a párolt almát.
Ezután elkészítjük a tésztát: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és fél órára hütőbe tesszük, majd a tésztát két részre osztjuk. Kikenjük margarinnal a pitesütőt. A tészta nagyobbik felét kinyújtjuk, rátesszük a pitesütőt a kinyújtott tészta tetejére és körbe vágjuk, nyújtófára
feltekerjük, majd a tésztát a pitesütő aljába tesszük, a széleit eligazítjuk, alul megszurkáljuk a pitetésztát. Zsemlemorzsát szórunk a tészta aljára. Ezután kihült párolt almát belekanalazzuk a pitetésztába, majd a tetejére is egy megmintázott pitetészta kerül (most a közepébe egy nagy szivet,
körbe kis tulipánokat tettem) majd lekenjük tojás sárgájával és a sütőbe tesszük. 30 perc alatt megsütjük.
A kis pite kosárkákat egy nagyobb kerek szaggatóval kiszaggatjuk a tésztából, muffin sütőbe tesszük - amit előzőleg margarinnal kikenünk - a kosárkák alját megszurkáljuk villával, zsemlemorzsát szórunk bele, majd belekanalazzuk párolt almát. A tetejére most kis tulipánokat tettem, melyeket
kiszúróval készítettem. Ezt már 25 perc alatt sütjük meg.