Epres kerek torta
Hozzávalók:
2 tojás
2 ek. kristálycukor
1/2 tk. szódabikarbóna
2 ek. rétesliszt
Töltelék:
2 csomag vaníliás pudingpor
6 ek. kristálycukor
800 ml tej
Tetejére:
1/4 kg eper
1 csomag zselatinpor
4 ek víz + 250 ml víz
100 ml eperszörp
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájához hozzáadjuk a 2 ek. kristálycukrot és a szódabikarbónát és jól összekeverjük. Ezután óvatosan hozzáadagoljuk kanalanként a réteslisztet és a tojáshabot, majd összekeverjük és kerek kapcsos tortatartóba tesszük, előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
(Ha 3 tojásból sütnénk a piskótát, akkor 20 perc lenne a sütési idő.)
Hagyjuk kihülni a tortát, amikor kihült visszatesszük a kapcsos tortatartóba.
Ezután az epret lecsummázzuk, megmossuk, kettévágjuk. A pudingot megfőzzük a tejjel, cukorral, majd langyosra hütjük. Még folyékonyan a torta tetejére öntjük a pudingot úgy, hogy lefollyon a torta oldalán, érintkezzen a puding a kapcsos tortatartóval, közvetlenül tapadjon a puding a tortatartó oldalára. Ezután rátesszük a félbevágott eperszemeket és
jól belenyomkodjuk a pudingba. Erre azért van szükség, hogy ne jöjjenek fel az eperszemek amikor a kocsonyás folyadékot ráöntjük.
Hütőbe tesszük egy órára, addig elkészítjük a gyümölcskocsonyát: A zselatinporhoz 4 ek. hideg vizet adunk, jól elkeverjük, majd a többi vizet az eperszörppel elkeverjük és szintén hozzáöntjük a zselatinhoz.
Az egészet felmelegítjük - de nem forraljuk fel - és addig kevergetjük amig ki nem hül. Ezután ráöntjük a folyadékot a kihült pudingos-epres torta tetejére és 5-6 óra hosszára hütőbe tesszük, amikor a tetején a gyümölcskocsonya teljesen megdermed akkor van kész a torta és fogyasztható.