Diós dupla csiga sütése
Hozzávalók:
75 dkg liszt + még 3 púpozott ek. liszt
21 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék a diós csigához:
2 dkg olvasztott margarin
15 dkg darált
15 dkg porcukor
5 ek. tej
Diós csiga alaptészta elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta
megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Formázás:
A tésztát négyzet alakúra formázzuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, megkenjük olvasztott margarinnal, ezután rátesszük a diós tölteléket a tészta tetejére és óvatosan elsímítjuk. Ezután óvatosan feltekerjük két oldalról a tészta közepéig és éles, recés késsel kb. 2-2 cm-es vastagságúra
eldaraboljuk, majd még kb. 15 percig kelesztjük, utána lekenjük tojással és az előmelegített sütőbe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a csigákat, hanem hagyjunk kellő távolságot nekik, mert sülés közben még terjeszkedni fognak. Nekem 30 perc alatt megsültek a csigáim.
Ebből a mennyiségből 15 db dupla diós csiga és 12 db szimpla kakaós csiga lett.