Nutellás, lekváros leveles sütik
Lásd a videóban a hajtogatás menetét!
https://blikkruzs.blikk.hu/konyha/a-tokeletes-leveles-teszta-elkeszitese-lepesrol-lepesre-amit-le-is-fagyaszthatsz/9b0tdk6
Leveles alaptészta:
- 20 dkg finomliszt (BL 55) + 3 púpozott ek. liszt
- 20 dkg Ráma margarin
- 1,5 teáskanál só (édes töltelékesnél csak egy csipet só)
- 1/2 evőkanál 10%-os ecet
- 1,5 kézmeleg víz
Vajas rész:
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg finomliszt
Vigyázat! Csak nagyon pici lisztet tegyünk nyujtás előtt a tészta alá és ecsettel seperjük le a lisztet hajtogatás előtt ha rá kerülne a tésztára! A tojással való lekenéskor nem szabad lefolyatni a tojást, mert akkor nem lesz jó a leveles tészta! Recés késsel ne vágjuk, mert megsérti a tésztát!
Kézzel ne érjünk hozzá sütés előtt a leveles tésztához, csak forró késsel vágjuk fel! Tegyük hütőbe a tésztát sütés előtt egy nappal!
Leveles tészta elkészítés:
Először megcsináljuk a vajas részt: a vajat vagy margarint a liszttel összedolgozzuk, négyzet alakot formázunk és félretesszük. Hütőbe tesszük kb. fél-egy órára amig megdermed a tészta.
Alaptészta: A sót feloldjuk a vízben, majd az ecettel, a kis margarinnal és a liszttel sima tésztává gyúrjuk. Ezután hütőbe tesszük kb. fél egy órára. Az összegyúrt tésztát kereszt alakban bevagdossuk, majd 20 percig letakarva pihentetjük. Ezután átgyúrás nélkül 4 szirmú virágot formázunk nyujtófával
a tésztából és a közepébe beletesszük a vajas részt, majd ráhajtjuk a tésztát először felülről lefelé, majd alulról felfelé, és balról jobbra, jobbról balra. Ezután nagyon picit lisztezett felületen (nem igényel sok lisztet, nem is szabad, mert árt a tésztának) először ütögetjük, majd 3-4 mm-re kinyújtjuk óvatosan a tésztát. Nem kell erőltetni, vigyázzuk, hogy ne szakadjon el
a tészta.
Hajtogatás következik:
Először egy szimpla, majd egy dupla, megint szimpla, megint dupla hajtást végzünk összesen 4x hajtogatjuk, 20-20 percig letakarva pihentetjük a tésztát.
Szimpla hajtás menete: gondolatban a kinyújtott tésztát 3 részre osztjuk. Behajtjuk az egyik felét középre, de a lisztet lesöpörjük róla (ez fontos) a másik tésztát ráhajtjuk, olyan lesz mint egy könyv. Ezután elforgatjuk a tésztát úgy hogy hosszában legyen előttünk és 20 perc múlva
dupla hajtást végzünk.
Dupla hajtás menete: Gondolatban 4 részre osztjuk a kinyújtott tésztát. Jobbról is középre hajtjuk és balról is középre hajtjuk a tésztát, végül ráhajtjuk a tésztát mint egy könyvet.
A lisztet söpörjük le róla ha van rajta! 20 percig letakarva pihentetjük a tésztát. Sütés előtt villával szurkáljuk meg a tészta alját!
Tészta megtöltése, sütése:
Amikor megvolt a 4 db hajtogatás, akkor vágjuk 4 felé a tésztát (nem kell kinyújtani) és tegyük folpackba és minimum egy óra hosszáig a hütőbe tartsuk, de másnapig is lehet.
Ezt követően forró késsel eldaraboljuk négyzet alakúra a tésztát (mind a négy tészta darabot kettévágjuk), majd kézzel szépen elegyengetjük a tészta sarkait, hogy szép legyen, és lekvárral, nutellával megtöltjük, rácsos díszítést teszünk rá, tojás sárgájával + pici tejjel lekenjük a sütik tetejét, utána forró sütőbe tesszük és 35 perc alatt megsütjük.