Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20250928_101601.jpg

Nutellás, lekváros leveles sütik

Lásd a videóban a hajtogatás menetét!

https://blikkruzs.blikk.hu/konyha/a-tokeletes-leveles-teszta-elkeszitese-lepesrol-lepesre-amit-le-is-fagyaszthatsz/9b0tdk6

Leveles alaptészta:

- 20 dkg finomliszt (BL 55) + 3 púpozott ek. liszt
- 20 dkg Ráma margarin
- 1,5 teáskanál só (édes töltelékesnél csak egy csipet só)
- 1/2 evőkanál 10%-os ecet
- 1,5 kézmeleg víz

Vajas rész:

- 5 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg finomliszt

Vigyázat! Csak nagyon pici lisztet tegyünk nyujtás előtt a tészta alá és ecsettel seperjük le a lisztet hajtogatás előtt ha rá kerülne a tésztára! A tojással való lekenéskor nem szabad lefolyatni a tojást, mert akkor nem lesz jó a leveles tészta! Recés késsel ne vágjuk, mert megsérti a tésztát!
Kézzel ne érjünk hozzá sütés előtt a leveles tésztához, csak forró késsel vágjuk fel! Tegyük hütőbe a tésztát sütés előtt egy nappal!

Leveles tészta elkészítés:

Először megcsináljuk a vajas részt: a vajat vagy margarint a liszttel összedolgozzuk, négyzet alakot formázunk és félretesszük. Hütőbe tesszük kb. fél-egy órára amig megdermed a tészta.

Alaptészta: A sót feloldjuk a vízben, majd az ecettel, a kis margarinnal és a liszttel sima tésztává gyúrjuk. Ezután hütőbe tesszük kb. fél egy órára. Az összegyúrt tésztát kereszt alakban bevagdossuk, majd 20 percig letakarva pihentetjük. Ezután átgyúrás nélkül 4 szirmú virágot formázunk nyujtófával
a tésztából és a közepébe beletesszük a vajas részt, majd ráhajtjuk a tésztát először felülről lefelé, majd alulról felfelé, és balról jobbra, jobbról balra. Ezután nagyon picit lisztezett felületen (nem igényel sok lisztet, nem is szabad, mert árt a tésztának) először ütögetjük, majd 3-4 mm-re kinyújtjuk óvatosan a tésztát. Nem kell erőltetni, vigyázzuk, hogy ne szakadjon el
a tészta.

Hajtogatás következik:

Először egy szimpla, majd egy dupla, megint szimpla, megint dupla hajtást végzünk összesen 4x hajtogatjuk, 20-20 percig letakarva pihentetjük a tésztát. 

Szimpla hajtás menete: gondolatban a kinyújtott tésztát 3 részre osztjuk. Behajtjuk az egyik felét középre, de a lisztet lesöpörjük róla (ez fontos) a másik tésztát ráhajtjuk, olyan lesz mint egy könyv. Ezután elforgatjuk a tésztát úgy hogy hosszában legyen előttünk és 20 perc múlva
dupla hajtást végzünk.

Dupla hajtás menete: Gondolatban 4 részre osztjuk a kinyújtott tésztát. Jobbról is középre hajtjuk és balról is középre hajtjuk a tésztát, végül ráhajtjuk a tésztát mint egy könyvet.
A lisztet söpörjük le róla ha van rajta! 20 percig letakarva pihentetjük a tésztát. Sütés előtt villával szurkáljuk meg a tészta alját!

Tészta megtöltése, sütése:

Amikor megvolt a 4 db hajtogatás, akkor vágjuk 4 felé a tésztát (nem kell kinyújtani) és tegyük folpackba és minimum egy óra hosszáig a hütőbe tartsuk, de másnapig is lehet.

Ezt követően forró késsel eldaraboljuk négyzet alakúra a tésztát (mind a négy tészta darabot kettévágjuk), majd kézzel szépen elegyengetjük a tészta sarkait, hogy szép legyen, és lekvárral, nutellával megtöltjük, rácsos díszítést teszünk rá, tojás sárgájával + pici tejjel lekenjük a sütik tetejét, utána forró sütőbe tesszük és 35 perc alatt megsütjük.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 152
Heti: 1 035
Havi: 1 797
Össz.: 255 223

Látogatottság növelés
Oldal: Lekváros nutellás leveles süti
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2025 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »