Mákos kalács receptje
Tészta hozzávalók:
65 dkg liszt
12,5 dkg Ráma margarin
70 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék hozzávalók:
400 g. darált mák/4 kalács
200 g. porcukor/4 kalács
kevés tej
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy kisebb lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább másfél óráig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát. Kelesztés után kimérjük a tésztát. Egy kalácshoz 30 dkg tészta, 15 porcukor és mák keveréke (5 dkg porcukor, 10 dkg mák) szükséges. A mákot és porcukrot először szárazon jól összekeverjük, majd egy pici tejet is öntünk hozzá. Csak annyit hogy megnedvesítse a mák és cukor keverékét, de ne legyen folyós. Amikor a tészta megkelt, akkor téglalap alakot formázunk a 30 dkg-s darabokból és ezeket kinyújtjuk, majd beletesszük a mákos-cukros keveréket úgy, hogy a tészta szélén 1-1 cm-t kihagyunk. Óvatosan tesszük bele a tölteléket, nem nyomkodjuk a tésztát. Én kanalanként raktam bele. Ezután a tészta két oldalát behajtjuk és elkezdjük feltekerni és megformázzuk. A tetjét, oldalát villával megszurkáljuk. Ezt követően tojássárgájával hosszában megkenjük a kalácsokat és hűtőbe tesszük addíg amíg meg nem szárad rajta a tojás. Ezután tojásfehérjével keresztbe kenjük be a kalácsokat és száradásig ismét hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük és amikor megszáradt a tojásfehérje is, akkor betesszük sülni. 30 perces sütés után a tetejét sütőpapírral befedjük nehogy megégjen, majd még 20 percig sütjük a tésztát. Ezután kivesszük, hagyjuk hülni majd szeleteljük és elfogyasztjuk. Ebből a tészta mennyiségből 4 db kalács készül.