Rózsa kalács receptje
Hozzávalók:
500 g liszt
50 mg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után kerek formákat szaggatunk ki, melyeket 6 darabonként rózsa formába illesztünk és torta alakot formázunk majd tojással megkenjük.
A kialakított süteményeket sütés előtt pihentetjük. A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük 35 percig.
20 perc múlva letakarjuk a rózsa kalácsot sütőpapírral azért hogy meg ne égjenek és tovább sütjük még 15 percig.