Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

dios_makos_bejgli2.jpg

Mákos, diós bejgli sütése

Tészta hozzávalók:

100 dkg (1 kg) liszt (4 db bejgli lesz belőle)
45 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 dkg só
3 dkg élesztő vagy 2 tasak porélesztő
2 db tojássárgája
27 dkg tej

Töltelék hozzávalók:

12-12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor összesen: 16 dkg porcukor és 24 dkg mák vagy dió kell és 3-3 evőkanál tej kell külön külön a töltelékekbe hogy összeálljanak.
Külön külön keverjük össze a mákos és diós tölteléket a porcukorral (12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor szükséges egy-egy töltelékhez tehát összesen 20 dkg töltelék kell 1-1 bejglibe és 3-3 evőkanál tejjel is összekeverjük. Lehet lekvárt is kenni a töltelék alá a bejglire, de ez nem fontos.

Tuti tipp:

Gyártás menete:

Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. A margarint a felhasználás előtt 2 órával kivesszük a hütőből!!

Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot, az élesztős tejet és a tojásos tejet egy tálba rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

A bejgli formázása, töltése:
A tésztát négy egyforma súlyúra elosztjuk, először cipókat formázunk, majd egy óra hosszáig hideg helyen pihentetjük a tésztát (nem hütőben), ezután négyszögletesre nyújtjuk, nyújtás közben állandóan igazgatjuk a tésztát hogy a sarkai szép szögletesek legyenek. Vigyázat! Nem szabad lisztezni a gyűrótáblát, és nem szabad túl vékonyra nyújtani, 3-4 mm vastagsága legyen a tésztánk! Ezután kanállal óvatosan belehalmozzuk a 20 dkg tölteléket ugy, hogy 1-2 cm üres hely maradjon a tészta szélein. Utána ezeket az üres tészta széleket tojással megkenjük, két oldalon a töltelék mellett behajtjuk a tészta széleket, majd óvatosan, lassan, feltekerjük (nem szabad túl szorosan, mert kireped). Ezután még megsodorjuk, igazgatjuk a tésztát hogy a hajtás alulra kerüljön és szép legyen. Először hosszában két tojássárgájával lekenjük a tésztát és hütőbe tesszük kb. 35-40 percre és amikor megszárad rajta a tojás sárgája, akkor kivesszük a hütőből, keresztbe lekenjük tojás fehérjével és szobahőmérsékletre tesszük 15-20 percre hogy kelni kezdjen, ezután megszurkáljuk a bejgli tetejét és a sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük.

Vigyázat! Csak közvetlenül sütés előtt szabad megszurkálni a bejglit! 20 perc után ellenőrizzük a bejglit nehogy megégjen, szükség estén alufóliával is letakarjuk.

Tipp: a diós és mákos tölteléket könnyebben rátesszük a tésztára, ha először folpackba csomagolva kinyújtjuk, utána tesszük a tésztára, igy nem nyomjuk meg a tésztát és nem reped ki.

Figyelem: a tojás fehérjét nem szabad felverni! A tojás sárgáját is csak össze kell keverni kenés előtt!

A lekenés:


Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit amik már a sütőplén vannak hosszában tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük keresztben tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

Vigyázat!

A bejglit a tojássárgájával történő lekenés után azonnal tegyük a hütőbe! Lehetőleg egyszerre csináljuk meg a négy bejglit és egyszerre kerüljön a hütőbe!

Sütés:

Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg középen és felülről a bejglit egy hurkapálcával. Felülről a tészta aljáig teljesen szúrjuk át, mellette is szurkáljuk meg, de a szúrások 2-3 centire legyenek egymástól, ne
túl sürün, mert ez is gyengíti a tésztát. 25-30 perc alatt készre sütjük. 1 kg lisztből 4 rúd beiglit, vagy kb. 46 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni ez a kifli nagyságától függ.

Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete.

Sütési idő: kb. 25-30 perc, 20 perc után ellenőrizni kell a bejglit nehogy megégjen!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 105
Tegnapi: 137
Heti: 721
Havi: 2 953
Össz.: 160 512

Látogatottság növelés
Oldal: Diós, mákos bejgli
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »