Különböző formájú kelt sütik (10 db lett belőle)
Hozzávalók:
450 g liszt (45 dkg) szitálva
10 dkg Ráma margarin
175 ml tej
3 g só
75 g porcukor
1 tasak instant élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
Töltelék:
7 teáskanál nutella
2 evőkanál baracklekvár
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük az instant élesztőt és utána a sót (ez a két anyag közvetlenül ne érintkezzen egymással). A tejet, porcukrot kimérjük, egy kisebb lábasba tesszük, majd még a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját és hozzákeverjük, majd felmelegítjük hogy a margarin elolvadjon, de ne
forraljuk fel! Ezután a liszt közepébe öntjük a tejes masszát majd fakanállal összekeverjük. Ezután kézzel elkezdjük gyúrni. Addíg gyúrjuk, amig a tálhoz és a kezünkhöz nem ragad a liszt - ez kb. 10 perc - ezután meleg helyre tesszük a tésztát (én vastag konyharuhába bugyolálom) és kb. másfél óráig
kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen átgyúrjuk és 10 felé osztjuk (megmérjük az egész tésztát, és annak arányában kimérjük a kis gombócokat egyforma súlyúra: egy gombóc kb. 80 g-os lesz) majd konyharuhával letakarjuk és még 20-25 percig kelesztjük. Ezután formázzuk a tésztát.
Malacfej készítéshez:
Oválisra nyújtjuk a gombóc alakú tésztát, kis kerek szaggatóval 1 db orrot szaggatunk belőle, a maradék tésztát kinyújtjuk, majd a tészta alsó részére tesszük a nutellát és 3/4-ed részig feltekerjük a tésztát és ezt a feltekert tésztát visszahajtjuk, összecsippentjük, a közepére tesszük a kis kerek tésztát. Szemet, orrlyukakat készítünk egy hurkapálcával, és a felső maradék
tésztát késsel kettévágjuk, ezek lesznek a fülek. A szemek üregébe 2 db borsot teszünk.
Lekváros napocska készítése:
2 db gombóc tésztát egyforma nagyságúra kerekre kinyújtunk, a közepén nyolc vágást ejtünk és a vágások mentén kihajtjuk a tésztát. Egy harmadik gombóc tésztát is kinyújtunk kerekre ez lesz a tészta közepe,
ide kerül a lekvár is.
Nutellás kis virág kalács készítése:
2 db gombóc tésztát egyforma kerekre nyújtunk, az egyik tésztát megkenjük nutellával, a másikat rátesszük, majd egy kis kerek poharat teszünk a tészta közepébe, majd 16 részre vágjuk a tésztát.
Először alul, majd felül, utána jobbról, balról vágjuk be, majd a többi részt vagdossuk be a kis pohár mentén. Ezután 2-2 tésztadarabot kifelé sodrunk, a végüket összecsippentjük, igy lesz belőle nyolc szirmú virágos kalács.
Összetekert hernyó süti készítése:
Oválisra nyújtom a gombóc tésztát, majd megfordítom és a hosszabbik oldalának az alját kenem meg nutellával, a felső részt bevagdosom és feltekerem a tésztát, majd összecsippentem a végeit.
Ezt követően még 20-25 percig kelesztjük a tésztát, majd tojás sárgájával megkenjük, utána előmelegitett sütőben 25 perc alatt készre sütjük.