Kígyórétes
Hozzávalók:
65 dkg liszt
20 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
50 dkg túró
8 ek. kristálycukor
8 ek. rétesliszt
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót,a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után téglalap alakúra kigyújtjuk kb. 3 mm-es vastagságúra és 3 egyenlő részre osztjuk. A közepébe halmozzuk a túrós masszát. A két szélső oldalon a tésztákat csíkokra daraboljuk és felváltva, egyenként ráhajtjuk a túrós masszára. A tetejét tojással lekenjük, majd az előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.