Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20250820_141119.jpg

img_20250820_152011.jpg

Kenyér sütése házilag

Hozzávalók:

250 g finomliszt (szitálva)
250 g rétesliszt
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
300 ml víz (langyos legyen),
1 tasak porélesztő (7 g)
2 ek. olaj
Vízzel spricceljük le a kenyeret sütés előtt és sütés után is.
Gőzben sütni a kenyeret!

Elkészítés:

Tegyük az átszitált lisztet egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót.
Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk, akkor mérjük ki a langyos vizet, keverjük hozzá a porélesztőt (nem kell az élesztőt felfuttatni). Ezután a liszthez öntsünk hozzá a langyos élesztős vizet és kavarjuk össze, majd legutoljára tegyük bele az olajat is a gyúrás vége felé. Gyúrjuk össze a tésztát, kb. 20-25 perc alatt. Jól ki kell dolgozni a tésztát.
Ha nagyon ragad a tészta gyúrás közben, akkor tegyünk egy kis olajat a kezünkre, de ne tegyünk bele több lisztet!!! Nyújtás előtt a gyúródeszkára sem tegyünk lisztet, nem fog ragadni!
Amikor meggyúrtuk a tésztát, akkor fedjük be a tetejét folpackkal, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük meleg helyre kelni kb. 90 percig. Ezután gyengéden átgyúrjuk a tésztát és kb. 15 percig pihentetjük, ezután megformázzuk a kenyeret, a tetején díszes bevágásokat készítünk, és belerakjuk a tepsibe vagy sütőformába, azután ismét pihentetjük formázott állapotban is kb. 15 percig, utána megsütjük. Lásd lentebb!

Ebből az adag tésztából 1 db kenyeret kapunk. Nem kell meglisztezni a deszkát, csak a kezünkre tegyünk egy kis olajat ha ragadna a tészta. Nyujtófával vagy a kezünkkel laposra formázzuk, jól kilapogatjuk belőle a levegőt, majd hosszában feltekerjük a tésztát, ugy mint a kakaós csigát és gyúrjuk egy kicsit, ezután keresztbe tekerjük fel a tésztát és ismét hosszában
tekerjük fel a tésztát, majd ezután megformázzuk hosszúkás alakúra és a tetején néhány bevágást ejtünk, hogy díszes legyen. A kenyér tetejét spricceljük le vízzel.

Egy kevés vizet tegyünk a sütő alá, hogy gőzben süljön a kenyér, 20 perc mulva takarjuk le a kenyértésztát sütőpapírral hogy meg ne égjen, utána süssük még 15 percig. Amikor kisül a kenyér, akkor is spricceljük meg vízzel, ettől ropogósabb lesz a kenyér!
Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, majd helyezzük rá a kenyeret. Tegyük a kenyeret előmelegített sütőbe majd 180 fokon süssük 40 percig, utána takarjuk le a kenyeret, hogy meg ne égjen és még 10 percig süssük. Ezután vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihülni.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 201
Tegnapi: 804
Heti: 1 189
Havi: 6 036
Össz.: 244 696

Látogatottság növelés
Oldal: Házi kenyér sütése
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2025 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »