Mikulásos linzer sütik
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
25 dkg Rama margarin
3 ek. tejföl 20 %-os
Cukormáz hozzávalók:
10 dkg porcukor
1 tojás fehérje
1 tk. keményítő
1 tk. citromlé
1 ek. piros
1-1 kevés lila + zöld + sötétkék ételfesték, ebből sötétszürke lesz
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk egy tálban, utána folpackba csomagolva fél óráig
hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Ezután kiszúrjuk a különböző mintákat. Ezután tojással megkenjük a lyukas korongokat és csillagokat. Előmelegített sütőben 200 C fokon 20 percig sütjük.
Megvárjuk sütés után hogy kihüljön, majd cukormázzal díszítjük a sütik tetejét.
Cukormáz elkészítése:
A porcukrot, keményítőt, citromlevet és tojásfehérjét először jól összekeverjük, majd turmixgéppel
keményedésig verjük. Ezután 3 tálkába elosztjuk: fehér, piros és sötétszürke színeket keverünk a fehér cukormázból, majd nejlon zacskóba tesszük egyenként és közepes lyukat vágunk rajtuk, majd megdíszítjük a süteményeket. Megvárjuk amig a cukormáz díszek megszáradnak a sütiken, utána lehet fogyasztani. A száradási idő kb. 2-3 órahossza.
Ez a süti nagyon puha és omlós lesz, nem kell napokat várni arra, hogy megpuhuljon. Fedeles műanyag tálba rakjuk. Így tárolva 1-2 hétig is eláll.
Az omlós linzer titka:
Omlós tészta készítésekor mindig hidegek legyenek a hozzávalók. Gyors
mozdulatokkal dolgozzunk az összeállítás során, majd tegyük fóliába csomagolva hűtőbe, fél órára. Ha formázás során átmelegedne a tészta, újra tegyük hűtőbe egy kis időre.