Nyuszifejes kakaós csiga, nyuszis csokis korong
Hozzávalók:
75 dkg liszt + még 3 púpozott ek. liszt
21 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
A kakaós csigához: 2,5 dkg margarin
néhány evőkanál cukrozott kakaópor amennyivel a tésztát beterítjük
Csokis korongokhoz:
kb. 5 dkg tejcsoki
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezvekigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Nyuszifejes kakaós csiga formázása:
A tésztát téglalap alakúra formázzuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, felolvasztjuk a 2,5 dkg margarint és rákenjük a tésztára, majd bőven kakaóport szórunk a tetejére, ezután óvatosan feltekerjük a tésztát és nagyon éles, recés késsel 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd kb. 15 percig kelesztjük, utána kb. 22 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből és 2 evőkanál cukorral összekevert kevés tejjel meglocsoljuk, majd még néhány percre visszatesszük a sütőbe. Igy szép fényes lesz a tésztánk.
Ezután a kisméretü kiszúróval készítünk nyuszifejet és füleket, pici farkincát is sodrunk a tésztából. Ezeket ráillesztjük a kakaós csigára, kevés vízzel rögzítjük, tojással lekenjük és 20 perc alatt megsütjük. Összesen 18 db nyuszis kakaós csiga lett belőle + 8 db kisebb kakaós csiga nyuszifej nélkül.
Nyuszis csokis korong formázása:
Egy nagyobb kerek kiszúróval kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát és a nyuszis kiszúróval szintén szaggatunk 7 db nyulat. A kerek tésztára ráteszünk egy kocka csokit, majd annak a tetejére rátesszük a nyuszit, és egy kisodort tésztadarabot köré tekerünk, tojással lekenjük, kb. 20 perc
alatt megsütjük. 7 db nagyobb csokis korong lett belőle.