Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

img_20241028_152249.jpg

Képviselő fánk készítése (jó recept, nekem sikerült)

Hozzávalók:

- 200 g víz,
- 200 g margarin
- 200 g finomliszt (átszitált)
- 6 db közepes tojás
- egy csapott kiskanál só
- egy csapott kiskanál cukor

Töltelékek:

Vaníliás krém:

2 tasak főzős vaníliás pudingpor
800 ml tej
6 ek. kristálycukor
15 dkg Ráma margarin

Fontos tudnivalók:

Az egyik legfontosabb szabály, hogy minden egyes alapanyagot ki kell mérni. Az égetett tésztánál az egyensúly a lényeg, vagyis minden egyes hozzávalóból ugyanannyi kerüljön a fazékba - tehát, ha a liszt 200 gramm, akkor a folyadéknak, zsiradéknak, tojásnak is 200 grammnak kell lennie. A tésztába só és cukor is kerül, mindkettőből ugyanannyit kell használni, egy kis vagy nagy csipetet. A cukor és a só ízt és színt ad a tésztának, ha azonban sós
finomság készül a tésztából, akkor a cukor elhagyható.
A liszt mindig szitálva kerüljön a fazékba. Folyadékból vizet vagy tejet is lehet használni, esetleg a kettő keverékét. Fontos a zsiradék is a masszában, ami lehet vaj, margarin, étolaj vagy állati zsiradék. Az, hogy a tojásból hány darab kerül a tésztába, változó, mivel mindig egyenként kell elkeverni a masszában, majd szálpróbás ellenőrzéssel lehet eldönteni, kell-e még bele vagy
sem. A tojásnál az is lényeges, hogy szobahőmérsékletű legyen, így nem lesz nagy a hőmérséklet-különbség, amikor a meleg tésztához kevered.
A folyadékot a cukorral, sóval és a zsiradékkal egybe kell forralni, utána a lisztet kell a fazékba önteni és addig keverni, amíg a liszt elválik az edény falától. Úgy fog kinézni, mint egy nagyon sűrű rántás. Amikor a tészta sercegő, pattogó hangot hallat, akkor kell levenni a fazekat a tűzhelyről, majd a kész masszát egy másik, lehetőleg hideg edénybe kanalazni.Egy kicsit
érdemes várni, hogy hűljön a massza, utána a tojásokat egyenként bele kell keverni a tésztába. Ezután kell a már említett szálpróba tesztet elvégezni, ez abban segít, hogy kiderüljön, kell-e még tojás a masszába.
A szálpróbát úgy lehet a legkönnyebben elvégezni, hogy a hüvelyk- és a mutatóujj közé kis tésztát kell csippenteni, majd szét kell húzni - ha nem szakad szét, szép vékony szálat lehet belőle húzni, akkor nincs szükség tojásra, ha viszont szakad, akkor kell még bele. Egyszerre
mindig csak egy tojást keverj a masszába, aztán pedig ellenőrizd.
A legjobb, ha habzsákba kerül a massza és a kívánt formában nyomod a sütőpapírra. Képviselőfánk esetében kerek halmokat kell készíteni, az ekler fánkhoz babapiskóta-formákat kell nyomni. A massza nagyon lágy, kézzel nem lehet formázni, ha nincs habzsákod, kanál segítségével lehet kialakítani a formákat. Arra mindig figyelni kell, hogy a halmok ne legyenek
közel egymáshoz, mivel sütés közben emelkedni fog a térfogatuk.
A sütés mindig előmelegített sütőben történjen - a sütési idő első kétharmadában nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor össze fog esni a tészta. A sütési idő vége felé úgy lehet ellenőrizni, hogy jó-e a tészta, hogy kanállal vagy ujjal kicsit meg kell kocogtatni az aranybarna finomságot, ha hangja van, akkor elkészült.Töltés előtt mindig meg kell várni, hogy teljesen
kihűljön a tészta. Lehet, hogy összeállítás után kicsit keményebb, ropogósabb lesz, de ez változni fog, minél tovább áll, annál puhább lesz. A jól sikerült égetett tészta belül levegős, üreges lesz, ezt könnyen megtöltheted különböző ízletes krémekkel.

Elkészítés:

1. Kimérjük a hozzávalókat, a lisztet átszitáljuk. A vizet, a margarint, sót és cukrot feltesszük forrni. Mikor forr, akkor tesszük bele a lisztet.
Keverjük folyamatosan. Főzzük 2-3 percig. Mikor elválik az edény falától, szép sima, akkor kész, levesszük a tűzről. Hagyjuk kihülni.

2. Bekapcsoljuk a sütőt 220-230 fokra. (Sima alsó-felső sütés, nem légkeverés.)

3. Előkészítjük a tojásokat, melyeket előzőleg kb. fél órával kivettünk a hütőből, addíg hül a tésztánk, majd egyesével jól eldolgozzuk a tojásokat 
a félig kihült masszával. Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha jól kikevertük a tésztával. Kézi mixerrel érdemes keverni. Mikor mind a 6 tojást belekevertük, addigra egy sűrű krémet kapunk, ami egy nagyon picit terül csak, ahogy keverjük a géppel.

4. Ezt beletöltjük egy habzsákba vagy más habkinyomóba. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. diónyi halmokat nyomunk ki. Jó távol kell helyezni egymástól a halmokat. Nekem 9 db közepes méretü fánkom lett belőle. Alaposan megspricceljük vízzel a sütőpapírt és pár csepp vizet a fánkokra is spriccelünk.

5. Most jön a nagyon nagy figyelmet igénylő lépés. Az előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit és 15 percig így, 230-220 fokon sütjük. TILOS kinyitni a sütő ajtaját (egy pillanatra sem szabad)!
Mikor eltelik a 15 perc, akkor levesszük 180 fokra a sütő hőmérsékletét és további 35 percig sütjük. Ropogósra. Valahol azt olvastam, hogy a repedéseknek ugyanolyan színűnek kell lenniük, mint maga a tészta. A tészta, mérettől függően 45-50 percig kell, hogy süljön. Nekem 19 db
képviselő fánkom lett belőle. Ha nem sül át rendesen a tészta, akkor hűlés közben összeesik, ezért nagyon figyelni kell hogy átsüljenek a  képviselő fánkok.

6. Amikor elkészültek a fánkok, kivesszük és azonnal, még forrón egy recés késsel levágjuk a kalapjukat, hogy a gőz távozni tudjon.

Krém készítése:

Ezután elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport elkeverjük egy kevés tejjel.
Ezután felöntjük a maradék tejjel és megfőzzük, besürítjük a krémet, majd azonnal 6 ek. cukrot keverünk bele. Ezt követően hideg vízbe tesszük
a lábast, hogy langyosra hüljön, majd a margarint is belekeverjük és robotgéppel felverjük, fellazítjuk, majd kb. fél órára hütőbe tesszük. Ezután már kellően szilárd lesz a krém és megtöltjük vele a fánkokat. Ezt lehet kanállal vagy habzsákba téve csillagcsöves kinyomóval is elvégezni.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 496
Tegnapi: 107
Heti: 907
Havi: 3 546
Össz.: 204 892

Látogatottság növelés
Oldal: Képviselő fánkot sütöttem
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2025 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »