Kenyér sütése házilag
Hozzávalók:
500 g liszt,
1 teáskanál cukor,
1 evőkanál só,
260 – 270 ml víz (langyos legyen),
1 tasak porélesztő (7 g),
40 g vaj,
1 – 2 evőkanál tej vagy 1 tojás (a kenyér lekenéséhez).
Elkészítés:
Tegyük az átszitált lisztet a robotgép táljába majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és az élesztőt. Keverjük össze a száraz alapanyagokat. Ha ezzel elkészültünk öntsünk hozzá langyos vizet és kavarjuk össze, majd tegyük bele a langyos (mikróban kicsit megmelegítjük ) vajat és gyúrjuk össze a tésztát, kb. 20-25 perc alatt.
Ha nagyon ragad a tészta gyúrás közben, akkor tegyünk egy kis olvasztott vajat a kezünkre, de ne tegyünk bele több lisztet!!!
Amikor meggyúrtuk a tésztát, akkor takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük meleg helyre kelni kb. 60 percig.
Ebből az adag tésztából 1 db kenyeret kapunk. Nem kell meglisztezni a deszkát, csak a kezünkre tegyünk egy kis vajat, ha ragadna a tészta. Nyujtófával vagy a kezünkkel laposra formázzuk előbb, majd hosszában feltekerjük a tésztát, ugy mint a kakaós csigát és ezután keresztbe tekerjük fel a tésztát és ismét hosszában tekerjük fel a tésztát, majd ezután megformázzuk hosszúkás alakúra és a tetején néhány bevágást ejtünk.
A kenyér tetejét kenjük le langyos tejjel vagy tojással (én tejjel kentem meg).
Egy kevés vizet tegyünk a sütő alá, hogy gőzben süljön a kenyér, 20 perc mulva takarjuk le a kenyértésztát sütőpapírral hogy meg ne égjen. Amikor kisül a kenyér, akkor is spricceljük meg vízzel, ettől ropogósabb lesz a kenyér!
Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, majd helyezzük rá a kenyeret. Tegyük a kenyeret előmelegített sütőbe majd 180 fokon süssük 40 percig. Ezután vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihülni.