Sós malacfejek kelt tésztából
Figyelem! A tejfölt és a tojást kivesszük előzőleg a hütőből hogy langyos legyen! Hidegen ne használjuk fel!
Hozzávalók:
65 dkg liszt
12,5 mg Ráma margarin
1 evőkanál porcukor
1 tasak instant élesztő
1 pohár 20 %-os tejföl
30 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát. Kelesztés után kinyújtjuk, majd kerek szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát! Kisebb kerek szaggatóval orrot és fület készítünk, majd fogpiszkálóval szemet készítünk a malacnak, ezután tojással megkenjük. Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük 25-30 percig.