Fondant figurák amit most készítettem:

Fondant készítése házilag
Hozzávalók:
1 adag
6 evőkanál víz
1 evőkanál zselatin
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
71 dkg porcukor
2 kupak szintelen mandula aroma (elhagyható)
Elkészítés
15 perc
1
A porcukorral kezdünk, amiből 50 dkg-ot egy nagyobb műanyag tálba átszitálunk, hogy ne legyenek benne nagyobb, keményebb darabok. Nem biztos, hogy az összes porcukor mennyiség kelleni fog.
2
Kimérjük külön kis tálkákba a vajat és a mézet is!
3
Egy kisebb lábasba rakjuk a hideg vizet, belerakjuk a zselatint és simára keverjük. Majd felrakjuk a tűzre és kicsit felmelegítjük, folyamatos keverés mellett. NE HAGYJUK HOGY FELFORRJON! Csak míg szépen elolvad a zselatin. Fél perc az egész. Majd félrehúzzuk!
4
Ekkor gyorsan belerakjuk a kimért vajat és mézet. Folyamatosan keverjük míg el nem olvadnak. Ha szükséges visszarakjuk egy picit a tűzre, ha gyorsan elhűlne. Majd belekeverjük a mandula aromát.
5
Ezt a szirupot öntjük bele az átszitált porcukorba. Folyamatosan keverve fakanállal. Elég ragadós masszát kapunk. Keverjük, ameddig össze nem áll, porcukrot is adagoljuk lassan. Ha már fakanállal nem megy, kivehetjük szilikonos lapra vagy márványlapra. Ott gyúrjuk tovább. Olyan állagúra kell
gyúrni, mint egy lágyabb tészta, ami a kezeink közt még kezd kicsúszni. Majd follpackba csomagoljuk légmentesen. Akár duplán is csomagolhatjuk.
6
1 óra hűtőben és használható is, de érdemes inkább több időre, egy éjszakára a hütőbe tenni a masszát. Nyújtás, gyúrás előtt kb. 1-2 órával vegyük ki a hütőből a fondant masszát, igy könnyebb lesz vele dolgozni, mert magától meglágyul! Az illata és az állaga mint egy marcipán masszáé! Nagyon finom!
7
Egy kicsit szilárdulni fog, de kéz melegtől, gyúrástól megfelelő lesz az állaga, mint egy gyurma. Ez a lágyságú massza a burkolásra tökéletes lesz. Ha fondant figurát szeretnénk, akkor még gyúrni kell hozzá egy kicsi porcukrot hogy megtartsa az alakját.
8
Tipp: 1; Ha törik a fondant, akkor egy kis vaj kell hozzá. Ha nagyon lágy akkor porcukor.
2; Bármivel színezhető. 3; A vaj szavatossági idejét kell figyelni, hogy meddig áll el hűtőben.
Én max. 2 hónapig tárolnám.
Jó tanácsok:
Frissen tartó fóliába csomagoljuk a fondant masszát és a fólián keresztül nyújtsuk ki, igy nem ragad sem a kezünkhöz, sem a nyújtófához! Nyújtás előtt ne tegyünk hozzá cukrot, mert akkor nagyon megkeményedik. Ha szinezzük a fondantot, akkor húzzunk kesztyüt, igy nem fogja meg a kezünket.
A kinyújtott fondant masszát tegyük kb. fél órára a fagyasztóba és utána formázzuk vagy szúrjuk ki a díszeket, igy szilárd lesz a massza, egyébként a lágy masszával nem tudnánk dolgozni!
Amikor készen van a kiszurt disz vagy fondant forma, akkor már ne tegyük a hütőbe, hanem szobahőmérsékleten hagyjuk igy megkeményedik a formánk illetve a díszünk.
Ha tortát vonunk be a fondanttal, akkor az alá csak margarinos vagy vajas porcukros krémet szabad tenni!
A fondantba betüket is lehet nyomni, pld. "Boldog szülinapot" feliratot is készíthetünk.
Kevés vízzel lehet összeragasztani a fondant figurákat, pld. állatok testrészeit. A nagyobb testrészeket hurkapálcába szúrjuk hogy megálljanak.