Pizza készítése
Hozzávalók:
300 g liszt
150 ml langyos-meleg víz
3 evőkanál olaj
1 tasak szárított élesztő 7g
1 csapott evőkanál só (2 csapott teáskanál)
1 teáskanál cukor
Feltét a pizzába:
1 nagy doboz tejföl (330g ), 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél teáskanál só,
2 szelet sonka felkockázva, 10 dkg szalonna felkockázva, 6-8 szelet vastag kolbász, 1 újhagyma feldarabolva, kb. 10 dkg reszelt sajt (egy kis darab) 30 perc sütés után letakarni, majd még 5 percig sütni. A pizza széleit megkentem tojással.
Elkészítés:
A sót, lisztet, egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe szórjuk cukrot, a porélesztőt. Erre öntjük a meleg vizet és az olajat is hozzátesszük. Az egészet összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk és legalább 1/2 órát kelni hagyjuk meleg helyen. Ezután beolajozzuk a kerek pizzasütőt, feltekerjük a nyujtófára a tésztát és beletesszük, eligazítjuk.
A széleket hagyjuk magasabbra - a sütő középső részétől kifelé haladva igazgassuk a tésztát, akkor magasabb lesz a széle - nehogy kifolyjon belőlük a töltelék. Villával megszurkáljuk. Ezután beletesszük a pizza tésztába a feltéteket:
sonkát, kolbászt, szalonnát, fokhagymát, újhagymát, melyet előzőleg beleforgattunk a tejfölös masszába, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd tojással megkenjük a tészta széleit és már mehet is a sütőbe. 50 perc alatt megsül.