Csokis és szilvalekváros kelt sütik
Hozzávalók:
437 g liszt (44 dkg) szitálva
10 dkg Ráma margarin
175 ml tej
2,5 g só
75 g porcukor
1 tasak instant élesztő vagy 2,5 g normál élesztő, jelenleg instant-al készült
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája + 1 tojás sárgája a kenéshez
6 kocka étcsoki
2 tk. szilvalekvár
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük az instant élesztőt és utána a sót (ez a két anyag közvetlenül ne érintkezzen egymással). A tejet, porcukrot kimérjük, egy kisebb lábasba tesszük, majd még a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját és hozzákeverjük, majd felmelegítjük hogy a margarin elolvadjon, de ne forraljuk fel! Ezután a liszt közepébe öntjük a tejes masszát majd fakanállal
összekeverjük. Ezután kézzel elkezdjük gyúrni. Addíg gyúrjuk, amig a tálhoz és a kezünkhöz nem ragad a liszt - ez kb. 10 perc - ezután meleg helyre tesszük a tésztát (én vastag konyharuhába bugyolálom) és kb. másfél óráig kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen
átgyúrjuk és nyolc felé osztjuk (megmérjük az egész tésztát, és annak arányában kimérjük a kis gombócokat egyforma súlyúra) majd konyharuhával letakarjuk és még 15-20 percig kelesztjük. Ezt követően minden gombócot tojás alakúra nyújtunk, az egyik felét késsel bevagdossuk, átfordítjuk,
a másik felébe tesszük a csoki darabkát és feltekerjük, majd a két végét összenyomjuk. A 2 db szilvalekvárost kinyújtottam, félig bevagdostam, lekvárt tettem bele, kettéhajtottam hosszában és feltekertem. Még 15-20 percig kelesztjük, utána tojás sárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.