Almás pite készítése (kisebb, fekete tepsiben sült, tepsi méret: 33x22 cm, magassága: 5 cm)
Hozzávalók:
2 tojássárgája
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
50 dkg liszt
1 kicsi doboz 20 %-os tejföl
4 evőkanál kristálycukor
1 csipet só
A tetejére:
1 db felvert tojás
A töltelék hozzávalói:
14 db alma
cukor ízlés szerint (én 4 ek. kristálycukrot tettem bele)
2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
Külön a száraz, külön a folyékony alapanyagot keverjük össze, majd mindkettőből egynemű tésztát gyúrjunk. Ezután folpackba csomagolva fél órára a hütőbe tesszük.
Addíg lereszeljük a megpucolt almát és megpároljuk, beletesszük a cukrot, majd hülni hagyjuk. Azután a hűtőből kivesszük a tésztát, két részre osztjuk és kinyújtjuk. A nagyobbik tésztarészt beletesszük a tepsibe,majd zsemlemorzsát teszünk a tésztára, utána a párolt almát ráhalmozzuk. Ezután nyújtófa segítségével a tészta másik felét a tetejére tesszük, villával megszurkáljuk, és a tetejét mintázzuk, majd tojással lekenjük
és 45 perc alatt megsütjük.