Kürtös kalács sütése
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
2,5 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
1 tasak porélesztő
2 darab tojássárgája
10 dkg olvasztott margarin
+ 5 dkg margarin a kenéshez
Ízesítés:
kristálycukor a forgatáshoz
vaníliás cukor a forgatáshoz
cukrozott darált dió a forgatáshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba és keverjük össze a sóval és a porélesztővel. A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a cukrot, tojás sárgáját, az előzőleg kimért és felaprított margarint és keverjük jól össze, olvasszuk fel benne a margarint. Ezután gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk
le folpackkal és 1,5 órát meleg helyen pihentessük, amíg a duplájára kel. A kelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki téglalap alakúra és ujjnyi vastagságúra, majd kb. 2 cm vastagságú és hosszú csíkokra vágjuk el a tésztát. Olyan hosszú legyen a csik, hogy egy-egy dobozra rá tudjuk tekerni.
takarjuk le folpackkal a tésztacsíkokat, és 30 percig kelesszük. A kis fém sörös- vagy üdítős dobozokat teljesen csomagoljuk be alufóliával, majd a fóliát kenjük meg margarinnal. Ezután tekerjük fel a fémdobozokra a kivágott tésztacsíkokat, majd kissé sodorjuk meg a dobozzal együtt a tésztát.
Ezt követően a tésztát kenjük meg margarinnal és forgassuk kristálycukorba, majd a dobozt fektetve tegyük előmelegített sütőbe és kb. 25 perc alatt süssük meg. Addíg süssük, amig aranybarna nem lesz és a cukor karamellizálódik. Ezután újra forgassuk cukorba, darált dióba, vaníliás
cukorba vagy fahéja, ki hogyan szereti. Amikor kissé meghült a tészta, akkor óvatosan húzzuk le a fémdobozról.
Figyelem: Soha ne rakjuk állítva a tésztát a tepsibe, mert sütés közben lecsúszik a tészta! Csak fektetve szabad a fémdobozokkal együtt a tésztát a sütőbe tenni!