Túrós kalács készítése
Hozzávalók:
70 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
50 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
20 dkg túró
2-3 ek. kristálycukor
1 db tojás
1-2 kanál liszt
Tészta elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, és hozzáadjuk az instant élesztőt valamint a sót és jól összekeverjük. A liszt közepére lyukat készítünk. A tejet beleöntjük egy tálba és hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe levő
lyukba majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Töltelék készítése:
A túrót villával összetörjük, beletesszük a cukrot, tojást, lisztet és jól összekeverjük.
Formázás menete:
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, meglisztezzük, kettéhajtjuk és a hajtás mentén bevagdossuk. A vágások mentén áthurkoljuk a tésztákat úgy, mintha horgolnánk. Ezután széthajtjuk a tésztát, egy másik tészta darabot is kinyújtunk és beletesszük a tölteléket és összezárjuk a tésztát és
beletesszük a horgolt tésztába, amit szintén összehajtunk, kalácsot formázunk belőle. A kimaradt tésztából rózsákat és egy kis kalácsot csinálunk. 4 db kerek tésztát kettévágunk, feltekerjük, rózsát formázunk belőlük, a rózsákat kettős fonattal körbevesszük. Egy 3-as kis fonatot is készítünk.