Csokis és lekváros fánk
Hozzávalók:
60 dkg liszt
8 dkg Ráma margarin
50 g. kristálycukor (kb. 3 evőkanálnyi)
1 tasak instant élesztő
1 csipet só
250 ml tej
4 db tojássárgája
1 tasak vanillin cukor
A tetejére:
Baracklekvár (kicsit melegítsük meg hogy folyós legyen)
1 tábla étcsoki
5 dkg Ráma margarin
Szines tortadara
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére lyukat
készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót,
a tojássárgáját,a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük,
amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kavargatjuk
a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl
az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe levő lyukba, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem
ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg
helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk,
majd kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Nagyon kevés lisztet teszünk a tészta alá nyújtás előtt. Ha sok liszt kerül a fánk külsejére, akkor megég, tehát vigyázni kell!
A kinyújtás után kerek szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, a közepébe
lyukakat fúrunk, majd ismét pihentetjük a tésztát letakarva 20 percig és igy jó nagyra megkel, ezután forró olajban megsütjük. Kb. 1,5 liter olajat felforrósítunk, majd közepes lángra vesszük a gázt és beletesszük a fánkokat. (Vigyázni kell, hogy az első adag ne süljön túl gyorsan, mert akkor a közepe nyers marad, ezért kell közepes lángon sütni.)
Először az alját sütjük meg fedő alatt, majd átfordítjuk és fedő nélkül
sütjük a tetejét,így lesz szalagos a fánkunk. Sütés után még melegen
baracklekvárral megkenjük, porcukorral megszórjuk, és már lehet is
fogyasztani. Nekem 10 nagy fánk és 1 db kisebb fánk lett belőle.
Csokis dísz elkészítése:
Gőz felett megolvasztjuk az étcsokit a margarinnal, és egy mélyebb tányérba öntjük, majd egyenként gyorsan belemártogatjuk a fánkok tetejét, és színes tortadarával azonnal megszórjuk a fánkok tetejét. Azért kell sietni, mert a csoki gyorsan vissza szilárdul, utána már nem lehet vele dolgozni. Ezután hagyjuk megszáradni a csokit a fánk tetején, majd ezt követően fogyasztható.