Egész malac, malacfej, patkó, 4 levelü lóhere
Tészta hozzávalók:
900 g finomliszt (szitálva)
2,6 g normál élesztő
25 dkg Ráma margarin
350 ml tej
150 g porcukor
3 g só
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás sárgája + 1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
Töltelék hozzávalók:
30 dkg darált dió
15 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, a tejet felmelegítjük egy evőkanál porcukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, melyet kb. 10 percig hagyunk állni (felfuttatjuk). A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral és kevés tejjel, a margarint felolvasztjuk. Először a sót keverjük bele a lisztbe, majd a felfuttatott élesztőt
tesszük a liszt közepébe és jól elkeverjük, utána a tojás sárgáját és a cukrot tesszük bele a masszába, melyet szintén jól összekeverünk, és legutoljára a feolvasztott margarint öntjük a lisztes masszába és elkeverjük, majd gyúrni kezdjük a tésztát. Akkor lesz jó a tésztánk, amikor már nem ragad a liszt
a kezünkhöz és a tálba sem ragad. Ekkor kevés lisztet teszünk a tészta aljára és tetejére, majd folpackkal lefedjük, meleg helyen kelesztjük kb. másfél óráig a tésztát.
Élesztő felfuttatása:
50 ml (fél deci) langyos tejbe tegyünk egy kanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen letakarva 10-15 perc alatt futtassuk fel. Ekkor feljön a tej, megdagad az egész, kissé habos lesz.
Töltelék elkészítése:
Amig kel a tésztánk addíg elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, lemérjük és 15 dkg porcukorral összekeverjük.
Tészta kimérése, felosztása:
Amikor a tészta megkelt, akkor megmérjük a mennyiségét és elosztjuk, gombócokat szaggatunk belőlük. Nekem 5 db 150 g-s és 12 db 90 g-s gombócaim lettek. Ezeket a gombócokat kb. fél óráig pihentetjük,
majd formázzuk a tésztát, és a megformázott tésztákat is kb. 20 percig pihentetjük, utána tojás sárgájával + egy evőkanál tejjel lekenjük, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Malacfej formázás:
Kinyújtjuk a tésztát ovális alakúra, az alsó részre tölteléket teszünk, majd feltekerjük a tésztát 3/4-ed részig és alul visszahajtjuk és összecsippentjük. A felső kimaradt tésztarészt kettévágjuk, ez lesz a malac füle. Kis orrot is szaggatunk neki és az összecsippentett tésztarész közepére
ragasztjuk, hurkapálcával szemet és orrlyukat készítünk neki, ollóval az orr alatt bevágást ejtünk, ez lesz a malac szája.
Figyelem! Az orrlyukakba tegyünk fogpiszkálót, igy nem fog az orr leesni sütés közben!
Egész malac formázás:
A nagyobb 150 g-os gombócot oválisra nyújtok, beleteszem a diós tölteléket, majd a hosszabbik oldalán felcsavarom és a két végét összehajtom, de előtte a két végéből vágok egy darabot a füleknek és az orrnak. Kis kerek kiszúróval készítem a malac orrát, két lyukat fúrok bele, vízzel rögzítem. A malac fejét előtte oválisra igazítom. A két fület is kis kerek kiszúróval készítem,ugy
hogy kettévágom a kis kerek tésztát és formázom, és szintén vízzel rögzítem. A fülek alatt lesznek a szemek, melyek helyére mazsolát tettem.
A két első csülköt is egy kis kerek tésztából készítem, melyet kettévágok, a körmöket bemetszem, vízzel rögzítem jobbról, balról, a hátsó csülköket is hasonlóan készítem.
Figyelem! Külön készítjük kis kerek kiszúróval az orrot és a fület, pici vízzel és
fogpiszkálóval rögzítsük a malac testére sütés előtt (két orrlyukba fogpiszkáló, a két fülbe fogpiszkáló) mert másképp leesik a fül és az orr sütés közben!
Lehetőleg lefelé álló fület készítsünk, mert másképp megég sütés közben!
Patkó formázás:
Egy közepes és egy kisebb kerek kiszúróval a tésztát kiszaggatjuk, bevágást ejtünk, majd a patkóba lyukakat készítünk hurkapálcával.
4 levelü lóhere formázás:
4 db kis szivet kiszúrunk, vízzel összeragasztunk.