Csokis háromszögek kelt tésztából (14 db lett belőle)
Hozzávalók:
880 g liszt (88 dkg) szitálva
20 dkg Ráma margarin
350 ml tej
5 g só
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő vagy 2,5 g normál élesztő, jelenleg Instant-al készült
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás sárgája + 1 tojás sárgája + pici tej a kenéshez
Normál élesztő felfuttatása:
1 vagy 2 dl tejet megmelegítünk langyosra, egy evőkanál cukrot teszünk bele, majd az élesztőt is belemorzsoljuk (általában 2,5 g-ra van szükség) ezután letakarva, meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk a masszát.
Töltelék:
14 kocka étcsoki
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük az instant élesztőt és utána a sót (ez a két anyag közvetlenül ne érintkezzen egymással). A tejet, porcukrot kimérjük, egy kisebb lábasba tesszük, majd még a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját és hozzákeverjük, majd felmelegítjük hogy a margarin elolvadjon, de ne
forraljuk fel! Ezután a liszt közepébe öntjük a tejes masszát majd fakanállal összekeverjük. Ezután kézzel elkezdjük gyúrni. Addíg gyúrjuk, amig a tálhoz és a kezünkhöz nem ragad a liszt - ez kb. 10 perc - ezután meleg helyre tesszük a tésztát (én vastag konyharuhába bugyolálom) és kb. másfél óráig
kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen átgyúrjuk és 14 felé osztjuk (megmérjük az egész tésztát, és annak arányában kimérjük a kis gombócokat egyforma súlyúra: egy gombóc kb. 100 g-os lesz) majd konyharuhával letakarjuk és még 15-20 percig kelesztjük. Ezt követően minden gombócot kerekre nyújtunk, négy oldalon késsel bevágjuk a tésztát, majd az alsó tésztába tesszük a csoki tölteléket és az átlós felső tésztadarabot ráhajtjuk a töltelékre és rányomjuk. Az átlós felső és alsó tésztát késsel bevagdossuk: az alsó tésztadarabot visszintesen vagdossuk be, a felső
tésztadarabot függülegesen vagdossuk be, 4-4 vágást ejtünk mindegyiken. Először az alsó bevágott tésztadarabot hajtjuk a töltelékes tésztadarabra, majd a felső tésztadarabot hajtjuk a töltelékes darabra és ezt felváltva megismételjük, addig amig el nem fogy a tésztánk. Ismét kelesztjük kb.
15 percig a tésztát, majd lekenjük tojássárgájával kevert pici tejjel, majd sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Összesen 14 db háromszög lett belőle.