Farsangi szalagos fánk (megsütöttük többször is, finom lett)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
8 dkg Ráma margarin
50 g. kristálycukor (kb. 3 evőkanálnyi)
1 tasak instant élesztő
1 csipet só
250 ml tej
4 db tojássárgája
1 tasak vanillin cukor
A tetejére:
Baracklekvár
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a liszt közepébe levő lyukba a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk.
A kinyújtás után kerek szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, a közepébe lyukakat fúrunk, majd ismét pihentetjük a tésztát 45 percig és igy jó nagyra megkel. Nekem 14 db nagy fánk lesz ebből a tészta mennyiségből. Ha kisebb fánkot készítünk, akkor 20 db lesz belőle.
Kb. 1,5 liter olajat felforrósítunk, majd közepes lángra vesszük a gázt és beletesszük a fánkokat. (Vigyázni kell, hogy az első adag ne süljön túl gyorsan, mert akkor a közepe nyers marad, ezért kell közepes lángon sütni.)
Először az alját sütjük meg fedő alatt, majd átfordítjuk és fedő nélkül sütjük a tetejét, így lesz szalagos a fánkunk. Sütés után még melegen baracklekvárral
megkenjük, és már lehet is fogyasztani.