Almás, mákos, diós rétes recept
(Ebből a mennyiségből 8 db hosszú rétes lesz, ami szétvágva kb. 40-50 szelet rétesnek felel meg).
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg margarin
pici só
2 tojás
2 kis doboz tejföl
1 kiskanál ecet
Belső kenéshez:
5 dkg liszt
10 dkg margarin
Tetejére:
5 dkg olvasztott margarin
2 ek. tejföl
Elkészítés:
A hozzávalókat lisztezett felületen összedolgozzuk, nem túl kemény, de nem is túl lágy tésztát kell kapnunk. Amilyen vékonyra csak lehet négyzet alakúra kisodorjuk nyújtófával.
Az 5 dkg lisztet kikeverjük 10 dkg margarinnal majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. A kenéssel belülről kifelé haladjunk, azzal is nyújtjuk a tésztát amikor megkenjük.
A hosszanti szélétöl feltekerjük mint a beiglit és hütöbe tesszük kb. fél órára, de ha most nincs időnk sütni, akkor több órára is a hütőben hagyhatjuk, akár másnapig hogy megdermedjen a margarin.
A tekercset 4 részre vágjuk és egyenként vékony lappá nyújtjuk. A szélére tesszük a tölteléket és feltekerjük a tésztát.
Sütöpapirral bélelt tepsibe tesszük.Tetejét olvasztott margarinos tejfellel
megkenjük.
A sütöt felmelegitjük, az első 4 tekercset 50 perc alatt, a második négy tekercset 40 perc alatt aranysárgára sütjük.
Almás töltelék: 1 kg. savanykás alma, 6 ek. cukor, kevés zsemlemorzsa a süti aljára Ebből 4 hosszú tekercs rétes lett.
Az almát lereszelem, megpárolom, összekeverem 6 ek. cukorral,
hogy csak kellemesen édes legyen. Zsemlemorzsát szórok a tésztára, utána teszem rá az almás tölteléket.
Mákos töltelék: 12 dkg darált mák,8 dkg porcukor,5 dkg mazsola,2 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 dl tej. 2 hosszú tekercs rétes lett belőle.
A darált mákhoz 5 evőkanál tejet teszek, belekeverem a porcukrot.
Diós töltelék: 12 dkg dió, 8 dkg porcukor, 5 evőkanál tej. A diót cukorral, 5 ek. tejjel összekeverem és kész. 2 hosszú tekercs rétes lett belőle.