Kakaós csiga sütése (nagyon finom lett)
Hozzávalók:
75 dkg liszt
21 dkg Ráma margarin
150 g porcukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
350 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Töltelék a kakaós csigához:
2 dkg olvasztott margarin
néhány evőkanál Nesquik kakaópor (van benne porcukor)
kakaós csiga alaptészta elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, és a liszt közepére lyukat készítünk.
A tejet beleöntjük egy lábasba és hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot.
Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, de vigyázzunk, hogy ne melegedjen túl az elegyünk.
A masszát langyos állapotban öntjük a tálban levő liszthez, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 90 percig. Amikor a tészta
megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után formázzuk és kb. 15 percig újra pihentetjük a tésztát.
Formázás:
A tésztát négyzet alakúra formázzuk, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, megkenjük olvasztott margarinnal, majd néhány evőkanál Nesquik kakaóport teszünk a tészta tetejére és óvatosan elsímítjuk.
(Lehet másfajta kakaóport is rátenni, de ahhoz porcukor is kell) A Nesquik kakaóporban van már eleve cukor, ezért én nem tettem bele. Ezután óvatosan feltekerjük és éles késsel kb. 2-2 cm-es vastagságúra éles, recés késsel eldaraboljuk, majd még kb. 15 percig kelesztjük, utána lekenjük tojással és az előmelegített sütőbe tesszük. Ne tegyük a csigákat szorosan egymás mellé, hagyjunk megfelelő távolságot a csigák között, hogy tudjanak még kelni, terjeszkedni sütés közben is. Nekem 30 perc alatt megsültek a csigáim.