Babaváró citromkrémes torta
Hozzávalók:
2x4 ek. rétesliszt
2x4 tojás
2x4 ek. kristálycukor
2x1/2 tk. szódabikarbóna
Krémhez hozzávalók:
2 db citrom leve (leszürve)
2 cs. vaníliás pudingpor
800 ml tej
14 ek. kristálycukor
10 dkg Ráma margarin
Elkészítés:
Először a két piskótát megsütjük 25-25 perc alatt, majd hagyjuk kihülni, addíg megfőzzük a krémet: a vaníliás pudingport a tejjel megfőzzük, majd amikor besürüsödött, akkor beletesszük a cukrot, hideg vízzel langyosra hütjük, beletesszük a margarint, a citromlevet, majd turmixgéppel
is összekeverjük.
Amikor kihültek a tortalapok, akkor kettévágjuk, igy 4 tortalapunk lesz, melyet betöltünk a krémmel, a torta tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel, majd a torta egyik felét rózsaszín tejszínhabbal, a másik felét kék tejszínhabbal díszítjük, utoljára rátesszük a két kis cipőt amit fondantból elkészítettünk.
2 db kiscipőt teszünk a tetejére: 1 db rózsaszín, 1 db kék cipőcske csokordísszel.
Babaváró cipő elkészítése fondantból:
Először kemény papíron kivágjuk a cipő talprészét, sarokrészét, orr részét és
a csokordíszt, utána a hütőben tárolt fondantra helyezzük ezeket a kivágott keménypapírokat és a kinyújtott, rózsaszínre és kékre festett fondantra helyezzük a papírokat és késsel körbevágjuk, majd visszatesszük a fondantot a fagyasztóba, mert gyorsan lágyul.
Kb. fél óra múlva amikor már kellően megdermedt, megkeményedett a kivágott cipőnek minden része, akkor összeillesztjük: először a talpához illesztjük a cipő orr részét, jól rászorítjuk, késsel elegyengetjük, majd a sarokrészt illesztjük rá és előre húzzuk a saroktól az orr részig és ráillesztjük, majd utoljára a csokordíszt tesszük rá, majd szobahőmérsékleten
megkeményedik a két fondantból készült kis cipőcske, és ezeket tesszük utoljára a már feldíszített torta tetejére.
Vigyázat! A pudingos citromkrémre nem szabad rátenni a kis cipőket, mert a hütőben elolvad a cukor és szétfolyik! Csak szabad levegőn lehet rátenni a tortára a kis cipőket néhány percre, utána le kell venni, mert ha hütőbe kerül, akkor szétfolyik a fondant cipő.
Érdekes módon viszont a Kinder Buenó tortára rá lehet tenni és hütőben is lehet tárolni a fondant virágot, az nem olvad el.
Jó tanácsok:
Frissen tartó fóliába csomagoljuk a fondant masszát és a fólián keresztül nyújtsuk ki, igy nem ragad sem a kezünkhöz, sem a nyújtófához! Ne tegyünk hozzá cukrot nyujtás előtt, mert akkor nagyon megkeményedik. Ha szinezzük a fondantot, akkor húzzunk kesztyüt, igy nem fogja meg a kezünket.
A kinyújtott fondant masszát tegyük kb. fél órára a fagyasztóba és utána formázzuk vagy szúrjuk ki a díszeket, igy szilárd lesz a massza, egyébként a lágy masszával nem tudnánk dolgozni!
Amikor készen van a kiszurt disz vagy fondant forma, akkor már ne tegyük a hütőbe, hanem szobahőmérsékleten hagyjuk, igy megkeményedik a formánk illetve a díszünk.
Javítása a tortának: új krémet készítünk amilyen gyorsan csak tudunk ha már nincs a régiból, majd nejlon zacskóba tesszük, lyukat vágunk rajta és óvatosan kijavítjuk a torta tetején levő hibát. Ezt csillagcsöves kinyomóval is el lehet készíteni.
Tejszínhabbal is be lehet fedni a hibákat ha gyorsan kell a javítás.