Sós kalács töltelékkel
Tészta hozzávalók:
450 g (90 dkg) finomliszt szitálva
10 dkg Ráma margarin
175 ml tej
1 db tojás sárgája + 1 tojás sárgája + 1 ek. tej a kenéshez
1 ek. porcukor
20 g só
1 cs. instant élesztő vagy 2,5 dkg normál élesztő (én most instant élesztőt használtam)
Töltelék:
7 szelet vékony füstölt kolbász
3 szelet vastag kolbász
1 db zöldhagyma
1 gerezd reszelt fokhagyma
Kb. 5 dkg reszelt sajt
kevés piros paprika
1 nagy doboz 20 %-os tejföl
A tetejére:
1 tojás sárgája + 1 ek. tej
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, belekeverjük az instant élesztőt és a kimért mennyiségü sót. A tejet, porcukrot, Ráma margarint is kimérjük. Kisebb lábasban a tejet, porcukrot, Ráma margarint, tojás sárgáját megmelegítjük addíg, amig a margarin el nem olvad. Vigyázat! Forralni nem szabad csak éppen
fel kell melegíteni. Ezután hozzáöntjük a liszthez ezt a tejes masszát és fakanállal összekeverjük, majd kézzel meggyúrjuk a tésztát. Amikor a tészta már összeállt, nem ragad a kezünkhöz, akkor belisztezzük és meleg helyen elkezdjük keleszteni. Másfél óráig tart a kelesztés, majd elfelezzük
a tésztát és az egyik felét kerekre nyújtjuk, vastagabbra hagyjuk, pihentetjük kb. 15 percig Ez lesz a kalács alsó része, ahová majd a tölteléket tesszük. A tészta másik feléből 3 db gombócot gyúrunk, melyet kb. 15 percig pihentetünk, ezután hosszú ovális tésztává kinyújtjuk egyenként a gombócokat és mindegyik gombócot hosszában feltekerjük, majd sodorni kezdjük a tészta közepétől a végéig sodorjuk a kezünkkel, addíg amig elég hosszú rudat nem kapunk. Ezután a rudak egyik végét összecsippentjük és
3-as fonatot készítünk belőlük: a szélső tésztákat mindíg középre tesszük igy jön ki a fonott kalács. Ezt követően még kb. 15-20 percig kelesztjük, majd az előzőleg készített kerek tészta köré tesszük a fonatot, ezután beletesszük a tölteléket a kalács közepébe, rászórjuk a reszelt sajtot, utána tojás
sárgájával lekenjük majd azonnal a sütőbe tesszük és 40 perc alatt megsütjük. Ebből a tészta mennyiségből 1 db kisebb kerek kalácsot tudunk készíteni.