Vanília krémes diós torta (nagy kerek tortasütőben sütve)
Tészta hozzávalók:
2x4 db tojás sárgája
2x8 ek. kristálycukor,
2x10 ek. kanál tej
2x2 ek. olaj
2x10 dkg darált dió,
2x8 ek. rétesliszt,
2x1 tk. szódabikarbóna
Krém hozzávalók:
2 cs. vaníliás pudingpor
8 dl tej
6 evőkanál kristálycukor
15 dkg Ráma margarin
Elkészítés:
Két tortalapot sütünk 4-4 tojásból.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgájához hozzákeverjük a cukrot, szódabikarbónát, darált diót, olajat, tejet, majd óvatosan a tojáshabot és a réteslisztet is hozzáadjuk kanalanként, utána előmelegített sütőbe tesszük, és az első tortalapot 20 perc alatt,
a második tortalapot 18 perc alatt megsütjük.
Díszítés:
2 kis doboz Hulala tejszínhab
1 cs. habfixáló
kakaós máz a kerek torta tetejére
+ 5 dkg fehér csoki
körbe csillagcsővel a krémmel díszíthetem.
2-3 dkg (4 kis kocka étcsoki kell a diszhez a torta oldalára)
(ebből 12 db virágdísz vagy bármilyen dísz készíthető)
Kakaós máz (főleg zserbó tetejére, de tortára is jó)
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor
2,5 dkg margarin
1 evőkanál olaj
4 evőkanál víz
(pld. zserbóra ennek a kakaós máznak a duplája kell)
Kakaós máz elkészítése:
A mázhoz a kakaóport símára keverjük a porcukorral és a vízzel. Folyamatos keverés mellett folyós állagúra főzzük, majd levesszük a tüzről, beledobjuk a margarint és addíg keverjük, amig fel nem olvad a margarin. Ezután hagyjuk langyosra hülni és elkeverjük benne az olajat is.
Hagyjuk teljesen kihülni, utána öntsük a sütemény tetejére, késsel simítsuk el. Nem szárad meg azonnal, kell neki legalább egy órahossza is. Ezzel a mázzal a torta könnyen szeletelhető lesz.
Krém készítése:
Kimérjük a tejet, beletesszük a 2 cs. vaníliás pudingport és sürüre főzzük, utána hozzáadjuk azonnal a cukrot, majd hagyjuk kihülni. Amikor kihült, akkor hozzákeverjük a margarint majd hütőbe tesszük kb. fél órára, utána kenjük a diós lapokra és a torta külső részére a krémet.
Ezután a tetejét kakaós masszával bevonjuk, fehér csokival díszítjük.
Torta összeállítása:
A két tortalap közé kenjük a diós krémet és bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát is. Kis időre hütőbe tesszük amig a kakaós mázat elkészítjük, majd ezt a torta tetejére öntjük és késsel elsímítjuk, utána olvasztott fehér csokival díszítjük a torta tetejét. A torta oldalára olvasztott étcsokiból díszíket készítünk és azt rátesszük óvatosan a torta oldalára.
A torta tetejét és oldalát Hulala tejszínhabbal körbe díszítjük. A tejszínt előtte természetesen kemény habbá verjük kézzel vagy robotgéppel. Először picit felverjük, utána tesszük bele a habfixálót, majd utána tovább verjük addíg, amig kemény hab nem lesz belőle. Habzsákba tesszük, majd csillagcsöves kinyomóval készítjük a díszítést.