Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek

A honlapomon találsz egyre több házi sütemény recepteket. Folyamatosan töltöm fel az oldalt.

makos_dios_bejgli5.jpg 

karacsonyi_bejgli3.jpg

Mákos, diós beigli sütése

Tészta hozzávalók:

50 dkg liszt (2 beigli lesz belőle)
22,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1/2 dkg só
1,5 dkg élesztő vagy 1 tasak porélesztő (ez most porélesztővel készült)
1 db tojássárgája
13,5 dkg tej

Töltelék hozzávalók:

12-12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor összesen: 16 dkg porcukor és 24 dkg mák vagy dió kell és 3-3 evőkanál tej kell külön külön a töltelékekbe hogy összeálljanak.
Külön külön keverjük össze a mákos és diós tölteléket a porcukorral (12 dkg mák vagy dió, 8-8 dkg porcukor szükséges egy-egy töltelékhez tehát összesen 20 dkg töltelék kell 1-1 bejglibe és 3-3 evőkanál tejjel is összekeverjük. Lehet lekvárt is kenni a töltelék alá a bejglire, de ez nem fontos.

Tuti tipp:

Gyártás menete:
Előkészítés:
Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. A margarint a felhasználás előtt 2 órával kivesszük a hütőből!!

Tészta begyúrása:
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot, az élesztős tejet és a tojásos tejet egy tálba rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

A beigli formázása, töltése:
A tésztát két egyforma súlyúra elosztjuk, először cipókat formázunk, majd egy óra hosszáig hideg helyen pihentetjük a tésztát (nem hütőben), ezután négyszögletesre nyújtjuk, nyújtás közben állandóan igazgatjuk a tésztát hogy a sarkai szép szögletesek legyenek. Vigyázat! Nem szabad lisztezni a gyűrótáblát, és  nem szabad túl vékonyra nyújtani, 3-4 mm vastagsága legyen a tésztánk! Ezután kanállal óvatosan belehalmozzuk a 20 dkg tölteléket ugy, hogy 1-2 cm üres hely maradjon a tészta szélein.  Utána ezeket az üres tészta széleket tojással megkenjük, két oldalon a töltelék mellett behajtjuk a tészta széleket, majd óvatosan, lassan, feltekerjük (nem szabad túl szorosan, mert kireped). Ezután még megsodorjuk, igazgatjuk a tésztát hogy a hajtás alulra kerüljön és szép legyen. Először hosszában két tojássárgájával lekenjük a tésztát és hideg helyre tesszük kb. 35-40 percre és amikor megszárad rajta a tojás sárgája, akkor kivesszük a hideg helyről, keresztbe lekenjük tojás fehérjével és szobahőmérsékletre tesszük 15-20 percre hogy kelni kezdjen, ezután megszurkáljuk a bejgli tetejét és a sütőbe tesszük és 40-45 perc alatt megsütjük. Vigyázat! Csak közvetlenül sütés előtt szabad megszurkálni a bejglit! 20 perc után ellenőrizzük a bejglit nehogy megégjen, szükség estén alufóliával is letakarjuk.

Figyelem: a tojás fehérjét nem szabad felverni! A tojás sárgáját is csak össze kell keverni kenés előtt!

A lekenés:
Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.
Először a készre formázott beiglit amik már a sütőplén vannak hosszában tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük keresztben tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

Vigyázat!

A bejglit a tojássárgájával történő lekenés után azonnal tegyük a hütőbe! Lehetőleg egyszerre csináljuk meg a két bejglit és egyszerre kerüljön a hütőbe!

Sütés:

Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg fogpiszkálóval oldalról a bejglit és 25-30 perc alatt készre sütjük. Fél kg lisztből 2 rúd beiglit, vagy kb. 23 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni ez a kifli nagyságától függ.

Fontos, hogy sem a tésztát, sem a deszkát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz szép fényes a bejgli felülete.

Sütési idő: 30-45 perc, 30 perc után ellenőrizni kell a bejglit nehogy megégjen!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 179
Tegnapi: 137
Heti: 795
Havi: 3 027
Össz.: 160 586

Látogatottság növelés
Oldal: Mákos, diós bejgli
Torta, fánk, linzer, muffin, pogácsa, gumisüti és egyéb receptek - © 2008 - 2024 - egyesultkiralysag.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »