Virág alakú lekváros kelt süti
Hozzávalók:
65 dkg liszt
12,5 dkg Ráma margarin
50 g cukor
1 tasak instant élesztő
5 g só
250 ml tej
2 db tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak vaníliás cukor
Néhány kanál baracklekvár
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy tálba és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben fakanállal kevergetjük, szétnyomjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását.
A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább másfél óráig.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra és korong alakú tésztákat szaggatunk belőle. Három kisebb korongot összerakunk, ebből lesznek a rózsák, 6 db nagyobb korongot kettéhajtunk, lekvárral megkenünk és ezeket tesszük a rózsák köré.
Tojással megkenjük és a sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc alatt megsütjük, ez a sütőtől is függ.